Utilizați un browser vechi. Vă sugerăm să actualizați browser-ul dvs. pentru a beneficia de o experiență de calitate pe site-ul nostru: Chrome, FireFox, Opera, Safari sau Internet Explorer. [X]

Primii pași în vânzări publicat în: Sfaturi | tag-uri: , | comentarii: Nu sunt comentarii

primii pasi

Ți-ai ales cea mai frumoasă meserie, ai ales să lucrezi în vânzări. Felicitări!

 
Pentru că ești la început de drum și orice început e plin de Întrebări, de îndoieli, de temeri și de nesiguranță mi-am propus să te ajut să faci primii pași în vânzări.
Oare mă voi descurca? Ce am de făcut? Cum o să mă înțeleg cu șeful? Dar cu colegii? Unde sunt clienții? Cum îi găsesc? Cum îi conving? E pentru mine meseria asta? O sa îmi pot face targetul de vânzări? Ce trebuie să fac ca să îmi depășesc  targetul de vânzări și să obțin bonus maxim? Dacă și pentru tine aceste întrebări sunt de actualitate cele 5 puncte de mai jos sper să te ajute.

 
Cunoaste-ți obiectivele – Nu întotdeauna șefii pe care îi avem au exercițiul coordonării echipelor. Așa că, dacă din prima zi de activitate nu ți s-au adus la cunostință obiectivele tale (target de vânzări, target de marjă, target vânzări cantitativ, număr de lead-uri, număr de contracte, etc) sau mai bine zis lucrurile la care se așteaptă de la tine trebuie să începi prin a clarifica asta. Este esențial să știi care sunt așteptările managerului tău de la tine și care sunt dimensiunile (cantitative și calitative) după care va fi evaluată performanța ta.

 
Cere feedback periodic – De cele mai multe ori, măsura succesului în vânzări o reprezintă atingerea targetului de vânzări. Totuși și satisfacția clientului, numărul comenzilor sau încasările poti fi indicatori importanți în evaluarea ta. Așa că, pentru a fi sigur că ești “pe drumul cel bun” trebuie să ai sesiuni de feedback cu șeful tău în care să-l întrebi dacă este mulțumit de activitatea ta și dacă sunt lucruri pe care el îti recomandă să la faci mai bine. Cere-i sfatul și ascultă cu atenție îndrumările lui.

 
Cunoaste-ți limitele – Ești nou. Șeful tău știe asta pentru că el te-a angajat, asa că nu se așteaptă de la tine la performanțe comparabile cu ale colegilor mai experimentați. Totuși el se asteaptă să te integrezi rapid în echipă și să generezi rezultate imediat, iar pentru asta trebuie să știi care sunt punctele tale forte și care sunt slăbiciunile tale. Poate nu cunoști încă produsele, clienții sau poate nu cunoști tehnici de vânzare … nu este o problemă, atât timp cât ai un plan concret și stabilești termenele la care decizi că îți vei rezolva aceste “slăbiciuni”. Iar punctele forte maximizează-le. Ai încredere în tine.

 
Fii o prezență agreabilă – Asta presupune să ai o atitudine permanent pozitivă – lumea iubește învingătorii și se ferește de cei cei care se plâng în permanență,  să ai o postură de învingător- impecabil îmbrăcat și cu un aspect permanent îngrijit și să fii întotdeauna respectuos nu doar cu clienții ci și cu colegii, indiferent de departamentul în care lucrează sau de funcția lor. Zâmbește.

 
Investește în tine –Este viitorul tău responsabilitatea angajatorului tău? Atunci nu este responsabilitatea angajatorului nici dezvoltarea ta personală. Este doar responsabilitatea TA. Tot ce câștigi în primele 6 luni investește in tine. Cum? Citește. Participă la seminarii de vânzări. Întâlnește oameni de success, vânzători de succes. Abonează-te la bloguri/site-uri de vânzări, intră în comunități formate din oameni de vânzări. Nu rata nici un training de vânzări.

 
Cu cât o să faci primii pași mai repede cu atât vei învăța mai repede. Mult succes.

Calin Somcutean

Director Vânzări Retail la Ambient SA Sibiu

14 ani experiență în vânzări și management: Panasonic, Altex, Teknosa, Vodafone, Ambient ( www.ambient.ro )

 

Lasă un comentariu (Nu sunt comentarii)